Mitä nähdä ja tehdä Oslossa 40 tunnin aikana?

 
Tämän kesän ajelumme suuntautui naapurimaihin. Viikon ajelulla suunnattiin ensin Tukholmasta Osloon ja sen jälkeen rannikkoa alas Göteborgiin ja Vänernin eteläpuolelta takaisin. Ja ajeluthan meillä tehdään nyt jo 53-vuotiaalla autolla, joka on yksi osa matkaamme. Blogissa tullaan varmaan syksyyn saakka jakamaan kirjoituksia tästäkin reissusta ja sen kohteista. Aloitan kuitenkin sellaisella vähän yleisemmällä jutulla Norjan pääkaupunki Oslosta.
Oslo ei oikeastaan koskaan ole ollut millään pakollisten käyntien listalla, mutta jotenkin nyt vaan päätettiin ajaa sinne. Ja onneksi, sillä kaupunkihan oli todella mukava kesäkaupunki! Ajoimme Tukholmasta muutaman pysähdyksen taktiikalla Osloon, jossa olimme alkuillasta. Vietimme kaupungissa kaksi yötä, joten olkoon tämä teksti nyt sitten vaikka "Ensikertalaisena Oslossa noin 40 tuntia". Palaan yksittäisiin kohteisiin myöhemmin.
Oslossa jätimme auton vuorokaudeksi hotellin parkkiin ja tutustuimme kaupunkiin kävelleen. Kaupungissa kyllä näytti olevan ihan toimiva julkisen liikenteen verkosto, mutta kävelemälläkin onnistuu. Mitä sitten tuossa ajassa ensikertalainen näkee ja kokee?

Vigelandin patasapuisto
Ensimmäisenä iltana tutustuimme siihen kaupungin ehkä tunnetuimpaan nähtävyyteen eli Vigelandin veistospuistoon. Olikin muuten hieno!
 
 
Puisto sijaitsee hieman kaupungin keskustan ulkopuolella ja on kokonaan yhden miehen aikaansaannos. Gustav Vigeland suunnitteli ja toteutti puiston vuosien 1907 ja 1942 välisenä aikana. Puistossa on siis kaikkiaan 212 Vigelandin veistämää veistosta. Kaikki niistä esittävät eri ikäisiä ihmisiä erilaisissa asennoissa ja kokoonpanoissa.
Puistossa on (kuivuudesta huolimatta) runsaasti kauniita kukkaistutuksia ja hienoja suihkulähteitä. Keskipisteenä kohoaa huikea 14-metrinen Monoliitti-veistos. Tätä nähtävyyttä ei todellakaan kannata missata Oslossa (ja tästä tosiaan saatte vielä lukea enemmänkin myöhemmin).

Kuninkaanlinna
Kaupungin tunnetun pää- ja ostoskadun, Karl Johans Gaten länsipäässä sijaitsee laaja puisto ja sen keskellä Norjan kuninkaanlinna. 
Melko yksinkertainen, 1800-luvun puolivälissä rakennettu linna ei sen suurempia huokauksia aiheuttanut. Mutta puistosta on kyllä hieno näköala kaupungin keskustaan. Se oli muuten jotenkin yllätys, että kaupungissa todella oli mäkistä. Korkeuserot ihan kaupungin keskustassakin olivat yllättävän suuret.

Karl Johans Gate
Kaupungin keskustan halkova kauppa- ja ravintolakatu. Täytyy myöntää, että meillä tuon kadun tallaaminen jäi vähän vähemmälle. 
 
Rautatieaseman turisti-infosta tullessa käveltiin sen verran, että käytiin tuomiokirkossa ja myöhemmin sitten istuskeltiin katselemassa lasten leikkiä kadun varrella olevassa suuressa puistossa.

Akerhusin linnoitus
Aivan kaupungin keskustassa, Oslovuonon rannalla sijaitsee vanha Akershusin linnoitus ja linna.
 
Taas saa nousta mäen päälle, sillä linnoitus sijaitsee korkean mäen päällä. Rakennelmia ryhdyttiin rakentamaan jo aivan 1200-luvun lopussa. Alueella voi kävellä ilmaiseksi ja kaupungin keskustan puoleisen sisäänkäynnin vieressä on myös vierailukeskus (hyvine vessoineen). Itse linna oli meidän käydessä suljettuna, mutta linnoituksella kannattaa käydä pelkästään näköalojen johdosta. Sieltä on nimittäin melko hyvät näkymät niin vuonolle kuin kaupungin keskustaakin päin.

Oopperatalo 
2000-luvulla on moneen kaupunkiin rakennettu arkkitehtonisesti erikoinen teatteri- tai oopperatalo, joka jo itsessään on nähtävyys. Niin myös Osloon. Oslon oopperatalo valmistui 2008 ja talo on tunnettu etenkin siitä, että sen katolle kuuluu kiivetä (me ihailimme oopperataloa kuitenkin vastarannalta SALT-terassilta).
 
Talon ympäristössä on menossa melkoiset rakennustyöt, kuten toki monella muullakin Oslon alueella. Autoliikenne on muuten ohjattu keskustan ali juuri tuosta oopperatalon kohdilta ns. Oopperatunnelia pitkin.

Museot
Oslossa on toki runsaasti museoita. Me poikkesimme tällä noin 40 tunnin vierailullamme kahteen. Toiseen niistä poikkesi niin moni muukin. Aivan kuninkaanlinnan ja Karl Johans Gaten läheisyydessä sijaitsee Norjan kansallisgalleria, jonka varmasti tunnetuin taideteos on Edvard Munchin Huuto, jonka mekin tietenkin kävimme bongaamassa.
 
Lähtöaamuna kävimme myös Norjan Folkemuseumissa, joka on laaja ulkoilmamuseoalue hieman kaupungin ulkopuolella. Kiersimme osan "kaupunkimuseoalueesta", joka olikin mielenkiintoinen. Kaikkein hienoin rakennus oli kuitenkin keskiaikainen sauvakirkko.
 
Näistäkin museoista lisää myöhemmin.

Grüneløkka
Ainakin matkailublogeja lukemalla voi päätyä siihen ajatukseen, että tällä hetkellä matkailijoiden kuuluu Oslossa käydä myös Grüneløkan kaupunginosassa. No, koska meilläkin oli vielä voimia jaloissa, kävelimme tuomiokirkon kohdalta Storgatania aina kapealle Akerselva-joelle saakka. 
Jokirannassa kulkee kävelytie, jonka varrella voi ihastella pieniä taiteilijoiden ja käsityöläisen työpajona, ravintoloita ja ennen kaikkea urbaania taidetta. Alueella sijaitsevassa kauppahallissa kannattaa myös poiketa syömään, juomaan tai vain katselemaan ihmisiä.

Aker Brygge, Havnepromenaden ja Tjuvholmen
Oslon ranta-alue on viime vuosikymmeninä ollut suuren muutoksen kourissa. Norjan telakkateollisuuden keskus kun sijaitsi aina 1980-luvun alkuun saakka tässä Oslon keskustassa. Entisen Akerin telakan paikalle on pikku hiljaa muodostunut Oslon suosituimpia alueita, Aker Brygge. Koko satama- ja telakka-alueen paikalle rantaviivaan on tehty ns. Havspromenaden, lähes 10 kilometrin mittainen kävelyreitti. Reitin varrelta löytyy infopisteitä alueen nähtävyyksistä ja alueen historiasta.
 
Tjuvholmenin ja Aker Bryggen alueella on lukematon määrä asuntoja, toimistotiloja, ravintoloita. Mutta myös kauppoja, museoita, puistonpenkkejä, kukkaistutuksia jne. Paikka, jossa selvästi niin paikalliset kuin turistitkin viihtyvät.
 

Holmenkollen
Ennen lähtöämme pois Oslosta ajelimme vielä Holmenkollenille. Se lienee kaikille tuttu hiihtokisoistaan. Hyppyrimäki näkyy kaupungin keskustaankin ja itse asiassa alueelle pääsee myös kaupungin metrolla. Kesäaikanakin korkealla mäellä sijaitsevassa hiihtokeskuksessa on tekemistä. Me poikkesimme hiihtomuseossa ja sen lipulla pääsi myös hissille sinne hyppyrimäen huipulle tähyilemään maisemia.
  
Aika paljon sitä noin 40 tunnissa ehti. Ja kun vielä pari yötäkin nukuttiin mukavassa, keskustan länsiosassa olevassa Clario hotel Gablehusissa. Mutta, kuten kerroin, kirjoitan osasta kohteista vielä myöhemmin lisää.

Kommentit

  1. Viikinkilaivamuseo olisi noiden lisäksi ollut vielä ollut mielenkiintoinen. Muuten suurin piirtein samat paikat ehdin nähdä omalla noin 40 tunnin matkallani. Itse en taasen ehtinyt tuonne Folkemuseumiin, joka taisi olla ihan viikinkilaivamuseon vieressä. Itselle sattui kuninkaanlinnan kanssa niin hyvä tuuri, että joku Baltian pressa tuli valtiovierailulle ja näin koko hulppean vastaanottoparaatin sekä koko kuningasperheen, kun olivat kuninkaanlinnan pihalla vastaanottamassa vieraita. Se kyllä lisäsi kuninkaanlinnan mielenkiintoa 100 %. Mutta tykkäsin Oslosta paljon. Joskus aion mennä vielä Bergeniin ja vuonoja katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikinkilaivamuseo, Kon Tiki -museo ja "laivamuseo" Fram olivat tosiaan hyvin lähellä tuota ulkoilmamuseota. Hyvä tuuri sinulla kuninkaallisten suhteen :-)

      Poista
  2. Oslovuono näytti kyllä aika houkuttelevalta ja aika helposti olisi ihan niillä vuoroaluksillakin päässyt kai "risteilemään".

    VastaaPoista
  3. Minä olen Oslossa pitänyt eniten museosaaresta, ja suosikkimuseoni on ollut mainittu Folkemuseum :-) Näistä minulle tuntematon kohde oli Grüneløkka, joka ainakin kuvien perusteella näyttää siltä, että seuraavalla Oslon reissulla täytyy piipahtaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla Folkemuseumissa olisi paljon enemmänkin nähtävää, mitä me ehdimme kiertää. Mutta, jos sitten ensi kerralla.

      Poista
  4. Minä kävin Oslossa viimeksi lokakuussa ja ihastuin kovasti uuteen tuttavuuteen, oopperataloon. Myös ne meriaiheiset museot olivat hienoja, ne olivat lähinnä käyntimme tarkoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuonne ehkä pitää mennä museomatkalle joskus erikseen, kun ei ole 30 asteen helle ja vain se 40 tuntia aikaa :-)

      Poista
  5. Serkkuni asuu Oslossa, joten sinne olisi hyvät suhteet. Mutta ei ole vielä tullut lähdettyä. Siksipä olikin mukava nähdä vähän tunnelmia kaupungista niin tietää mihin kenties tulevaisuudessa poiketa. Tuo sauvakirkko viehättää erityisesti! Ja tietysti kansallisgalleria. Miten sitä jotenkin hassusti ajattelee, että Pohjoismaat ovat niin naapurissa että "kyllähän niihin ehtii" ja sen vuoksi suuntaa aina kauemmas. Vaikka samanlainen ponnistus ja meidän tapauksessa lentolippujen varaus se niissäkin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Jotenkin meille automatkailijoillekin, oli vähän hämmästys, että sinne ajaa niin helposti Tukholmasta. Aina vaan lähtee kohti etelää.

      Poista
  6. Munkin suosikkini Oslossa oli Grüneløkka ja kovasti tykkäsin myös Aker Bryggestä, siellä oli mukava tallustella kesäisenä aurinkoisena päivänä ja syödä jätskiä. Uimarantakin olisi ollut, vaikken kyllä itse uskaltautunutkaan veteen asti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat kyllä molemmat kivoja paikkoja, kaikenlaisia ihmisiä sulassa sovussa liikkeellä.

      Poista
  7. Kiitos vinkeistä, lyhyelläkin vierailulla ehtii nähdä paljon. Olen pari kertaa katsellut lentoyhteyksiä, joissa olisi välilasku Oslossa niin, että ehtisi vähintäänkin yhden päivän ja yön olla siellä. Luultavasti se joskus vielä toteutuu.

    VastaaPoista
  8. Se taisi olla vuonna 1982 kun viimeksi tuli käytyä Oslossa. Köpenhaminaan päin kun veri on vetänyt. Mutta kyllä me ollaan koluttu koko Norja läpeensä 1970-luvulla. Siinä meni kerrankin kokonainen kuukausi. Oli muuten yksi erilaisimmista ja muistorikkaimmista matkoista koskaan. Unohtui kokonaan oma koti kuukaudeksi. Elettiin luonnon helmassa, vaihdettiin paikkaa melkein joka yö, kiivettiin ja käveltiin ja elettiin primitiivisesti. Peseydyttiin puroissa ja vuonoissa. Ongittiin lohia päivälliseksi. Viisi päivää oltiin Lofooteilla. Siellä asuttiin rorboer kalamajassa. Vasta viiemisenä päivänä, kun mies sanoi, että seuraava yö nukutaan kotona, niin tuli koti minulle mieleen. Norjalla on valtava vaikutus psyykkeeni. Missään muualla en ole pystynyt olemaan niin mindfullnes tunnelmissa, tässä ja nyt, kuin Norjan luonnossa.

    VastaaPoista
  9. Oslo on alkanut kiinnostaa kovasti ja varmasti lähitulevassa siellä voisi piipahtaa. Tästä sai mukavan yleiskuvan kaupungista missä käydä katselemassa nähtävyyksiä ja maisemia.

    VastaaPoista
  10. No, jopas on ollut paljon nähtävää. Täytyy kyllä sanoa, etten ole koskaan ollut Norjassa ja kaikki tuntuu siis olevan uutta. Mies on joskus ollut maassa töissä ja kaikki jutut ovat jääneet työn ympärille. Kuvista ja kertomuksestasi päätellen voisi olla aika pohtia matkaa myös Norjaan. Tanskaan, kun on vaan kerennyt...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oslo toki varmaan poikkeaa pääkaupunkina jonkin verran "tyypillisestä norjalaiskaupungista", mutta todella positiivinen kokemus kuitenkin,

      Poista

Lähetä kommentti