Autolomailua Ranskassa

 
Viikon kierros Läntisessä Ranskassa takana. Ja kyllä oli taas niin mukava tapa reissata. Ranskassa ollaan ajeltu ennenkin, mutta niistä kerroista on kyllä jo aikaa. Ensimmäisellä autolomareissulla lähes 30 vuotta sitten ajeltiin mennen tullen läpi Ranskan poiketessamme Espanjassa, samoin teimme toistekin. Myöhemmin olemme ajelleet omalla autolla myös Pohjois-Ranskassa ja Rivieran suunnalla. Pariisissa on taas kaupunkilomailtu ihan lentämällä.
Nyt oli siis jälleen Ranskan vuoro. Matkaa oli suunniteltu jo pitkään, se kun on tapamme. Haluamme liikkua autolla, sillä molemmat pidämme vaihtuvista maisemista, eikä autossa istuminen tai ajaminen tuota ongelmia. Ja koska haluamme nähdä paljon, oli matkasuunnitelman tekeminen myös vienyt aikaa. Mutta sehän on iso osa itse matkaa jo. Voisin niin sunnuitella työkseni kulttuurimatkoja!
Matka oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut. Mennessä jännitti lumimyrskyn johdosta perutut lennot ja tullessa valitun lentoyhtiön lakkouhka. Molemmilta vältyttiin. Lensimme Münchenin kautta Toulouseen, josta olimme jo etukäteen vuokranneet auton. Ja onneksemme saimme myös kuskin suosikkivuokra-auton, Fiat viissatasen - isoihin autoihin tottuneena valintahan oli mitä ilmeisin.
Olin etukäteen suunnitellut reitin, valinnat oli tehty mm. sen mukaan, mitä vuosien aikana oli jäänyt mieleen paikoista, "joissa olisi kiva käydä" ja sen jälkeen tutkimalla mahdollisen reitin varrella olevia mielenkiintoisia paikkoja. Usein käyn läpi myös alueen maailmanperintökohdeluettelon. Tällä kerralla ainakin yksi kaupunki, Albi (josta en ennen tiennyt mitään) valikoitui reitille tuon statuksen perusteella. Onneksi.
Hotellit olin myös varannut etukäteen. Osan Booking.comin kautta ja osan suoraan hotelliyhtiön sivujen kautta. Olemme ennenkin matkoillamme Euroopassa käyttäneet Accor-hotelliketjun hotelleja ja heillä on usein aika hyviä tarjouksia. Niin hotellit, matkakohteet kuin autonvuokrauskin sujuivat aivan kuten suunniteltiin. Ehkä oli hyvää tuuria - tai toisaalta kyllä sen verran hyvin oli matkaa myös suunniteltukin. Viikon aikana ajeltiin runsaat 1500 kilometriä ja asuttiin kuudessa eri kaupungissa.
Tulen varmasti pikku hiljaa kirjoittamaan matkan kohteista ja kaupungeista. Valokuviakin kertyi lähes pari tuhatta. Osittain tätä kautta jää sitten itsellekin eräänlainen matkapäiväkirja talteen.

Ranska on mukava matkailumaa. Jotenkin taas hämmästytti se ihmisten ystävällisyys ja toisten huomioiminen vaikkapa aamupalahuoneessa tai hississä kaikkia tervehtien. Samoin vaati hieman suunnitelmallisuutta se, että ne kaupat ja etenkin myös ne nähtävyyskohteet olivat poikkeuksetta suljettuina keskipäivällä pari tuntia. Ja vaikka se tiedossa olikin, niin moottoritiemaksut ovat yhä aika korkeat, parhaimmilla kehäteillä jopa euron kilometrin matkalta. Mutta me ajelimme aika paljon muita kuin maksullisia moottoriteitä muutenkin.
Vaikka kevät on Ranskassakin myöhässä, sattui meille mitä ihanteellisin reissukeli. Aurinko paistoi ja parhaimmillaan lämpömittari nousi yli kahteenkymmeneen. Tähän aikaan vuodesta joka paikassa oli rauhallista, välillä tuntui, ettei liikkeellä ollut meidän lisäksemme muita turisteja (muutamia kohteita lukuun ottamatta). Me toki emme kovin suurissa kaupungeissa edes käyneet.
Eiköhän blogin kevät kulukin sitten ranskalaisissa tunnelmissa.


Voit seurata Blogia myös Facebookissa.

Kommentit

  1. Ranska on kyllä hyvä autoilumaa, jollei ajatella tosiaan niitä moottoritiemaksuja. Pienemmillä teillä joskus nyppii jatkuvat kiertoliittymät, mutta tuovathan ne turvaa ajamiseen. Vauhdit pysyvät kurissa ja aina voi kiertää yhden kerran vielä, jos ei meinaa päästä selville, minne se oma reitti veikään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, puhuttiinkin, että olisi pitänyt ottaa laskuri ja laskea matkan kaikki kiertoliittymät. Niitä todellakin riitti. Mutta aikaa pitää tosiaan varata reilusti. Toisaalta juuri niillä teillä näkee niitä pieniä kivoja kaupunkeja, kun tiet menevät läpi.

      Poista

Lähetä kommentti