Tyttö kuningas – Made in Turku



Turun linnassa avautui keskiviikkona näyttely, joka nimensä mukaisestikin on kaksiosainen ja kaksimerkityksinen. Näyttelyn aiheena on Ruotsin kuningatar Kristiina. Kustaa II Aadolfin saatua surmansa Lützenin taistelussa 1632 (tästä mielikuninkaastani kirjoitinkin taannoin), muuttui kuusivuotiaan tyttären elämä. Tytöstä kasvatettiin tuleva hallitsija – tyttökuningas. 
Tukholman Livrustkammarenissa muutama kesä sitten esillä ollut maalaus, jossa isä Kustaa II Aadolf ja tytär Kristiina.
Kristiinasta tuli sivistynyt renessanssihallitsija.  Hänen hallintokaudellaan Ruotsin hovi oli eurooppalainen kulttuurikeskus. Tukholmaan hankittiin Euroopasta kirjakokoelmia ja taideteoksia ja kuningatar tunnettiin teatterin, oopperan ja baletin ystävänä. Vastoin luterilaista isäänsä, kääntyi Kristiina katoliseksi, luopui 1654 kruunusta ja kuoli 62-vuotiaana Vatikaanissa, jonne hänet myös haudattiin. Kuningatar Kristiina on jossain kirjoituksessaan todennut, että hän oli saanut alkunsa Turun linnassa, kun vanhempansa Kustaa II Aadlof ja Maria Eleonoora olivat vierailulla Turussa. ”Turku – rakkauden kaupunki jo 1600-luvulta” - kuten näyttelyn avajaissanat lausunut museopalvelujohtaja Olli Immonen totesi.
Turun linnan näyttelyssä esitellään siis Kuningatar Kristiinan aikaa ja esillä on mm. Tukholmasta lainattuja aitoja, Kristiinalle kuuluneita esineitä. Avajaistilaisuuden ruuhkasta johtuen on näyttelyyn vielä mentävä uudelleen. Nyt tekstien tutkiminen jäi vähän vähemmälle.

Se toinen merkitys sitten. The Girl King – made in Turku. Kuningatar Kristiinasta kertova The Girl King -elokuva kuvattiin Turussa noin vuosi sitten. Tärkeänä kuvauspaikkana oli juuri Turun linna, joka elokuvassa esittää jo tuhoutunutta oikeaa Kristiinan hovia. Syksyllä ensi-iltaan tulevan elokuvan on ohjannut Mika Kaurismäki ja sen näyttelijäkaarti on kansainvälinen. Kuningatar Kristiinaa esittää ruotsalainen Malin Buska. Turun linnan näyttelyn avasivat juuri karismaattinen Mika Kaurismäki ja viehättävä ja jopa ujo Malin Buska.
Toinen osa näyttelyä esittää tämän elokuvan tekoa. Tai ennemminkin elokuvaan käytettyjä pukuja, asusteita ja muuta rekvisiittaa. 
Pelkästään Kristiinan roolihahmolla on elokuvassa 40 erilaista pukua. Elokuvan puvustuksesta vastasi pukusuunnittelija Marjatta Nissinen ja niiden toteutuksessa on ollut mukana myös suuri määrä varsinaissuomalaisia taitajia. 
 Tyttö kuningas - made in Turku, Turun linnassa 27.9.2015 saakka.

Turun museokeskuksen tutkija Kari Hintsalan blogissa myös näyttelystä (siellä myös linkki tulevan elokuvan traileriin).

Kommentit

  1. Onpa kiinnostava elokuva tulossa! Täytyy varmaan koittaa pitkästä aikaa poiketa linnassa...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kurkistuksista, tänne ollaan tässä kuussa menossa! Hienolta näyttää! Ja leffaakin mennään mitä todennäköisimmin katsomaan jahka julkaistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudelleen pitää kyllä vielä itsekin mennä näyttelyyn. Avajaisissa kun oli noin 600 ihmistä. Onneksi syyskuun loppuun on vielä aikaa.

      Poista
  3. Wau! Elokuva ainakin tarttee käydä katsomassa..vaikka yhdessä Kristiina-tyttären kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, vaikutti kyllä ihan "kunnolliselta" elokuvalta.

      Poista
  4. Mainiota,Mari, kun tuot historiaa kivalla tavalla katsottavaksi.Kiinnostus herää tätä lukiessa!! Kiitos!!

    VastaaPoista
  5. Tuli itsekin käytyä näyttelyssä ja hieno oli - elokuva kiinnostaa yhä enemmän. Ainoa "heikkous" näytti olevan, että Kristiinan miekka ei ollut aikakaudelle sopiva (siitä enemmän blogissani: http://susimetsa.blogspot.fi/2015/05/queen-christina-of-sweden-swordswoman.html ).

    Kustaa II Aadolf on myös oma suosikkikuninkaani. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti