Pirkon päivänä muistellaan vaikka Vadstenaa

Tänään on Pirkon ja Pirjon nimipäivä. Samalla on nimen esikuvan Pyhän Birgitan muistopäivä, lokakuun seitsemäs. Joidenkin lähteiden mukaan Birgitta olisi syntynyt juuri tänä päivänä vuonna 1303.

Nimipäivä riittänee aasinsillaksi, jotta saa muistella menneitä matkoja ja matkakohteita.

Pyhän Birgitan patsas Vadstenan luostarikirkon edessä sekä kirkon sisällä oleva lipas, jossa väitetään säilytettävän Birgitan reliikkejä.
Ruotsalainen Birgitta oli aikansa tärkeimpiä vaikuttajia, niin poliittisesti kuin uskonnollisestikin. Hän oli laajalti tunnettu Euroopassa. Birgitta avioitui ajan tavan mukaan jo nuorena tyttönä ja sai miehensä Ulf Gudmarinpojan kanssa kahdeksan lasta. Birgitta ja hänen miehensä olivat hyvin uskonnollisia. 1340-luvulla he lähtivät pitkälle pyhiinvaellusmatkalle Espanjan Santiago de Compostelaan Pyhän Jaakobin haudalle. Tällä matkalla Ulf kuoli ja Birgitta koki uskonnollisia ilmestyksiä ja näkyjä. Miehensä kuoleman jälkeen Birgitta pyrki yhä selvemmin elämään pyhää elämää. 1350 hän matkusti pitkän ja vaivalloisen matkan Ruotsista Roomaan. Matkan tarkoituksena oli saada paavin hyväksyntä perustettavalle luostarille.

Uudesta oudosta kielestä huolimatta Birgitta alkoi heti Italiaan saavuttuaan solmia suhteita kirkon korkeimpiin henkilöihin. Paavi antoi luvan birgittalaisluostarin perustamiselle Vadstenaan. Birgitta kuoli Roomassa kesällä 1373. Birgitan kuoltua hänen maalliset jäännöksensä haudattiin aluksi Roomaan, mutta hän oli itse toivonut, että hänen viimeiseksi maalliseksi lepopaikakseen tulisi Vadstenan luostari. 

Paavi julisti Birgitan pyhimykseksi 7. lokakuuta 1391. Hän on ainoa paavin keskiajalla pyhimykseksi julistama pohjoismaalainen. Birgitan suunnittelema luostari perustettiin Vadstenaan vasta hänen kuoltuaan ja se vihittiin käyttöön vuonna 1384. 
Vadstenan luostarikirkko
Luostari oli ensimmäinen naisillekin tarkoitettu luostari sekä laitos, joka myös sivisti naisia. Birgitan vaikutuksesta Vadstenasta tuli vuosisadoiksi suosittu pyhiinvaelluskohde.

1438 perustettu Naantalin birgittalaisluostari on näkyvin esimerkki birgittalaisuudesta Suomessa. Luostarin ympärille perustettiin myös Naantalin kaupunki. Se oli maan ensimmäinen laitos, jossa jaettiin sivistystä myös naisille. Luostari oli myös tärkeä maallisen kulttuurin kuten kirjoitus- ja käsityötaidon keskus. Luostari tunnettiin myös sairaanhoito- ja parannustaidoistaan.
Naantalissa vietetään kesäisin Pyhän Birgitan yötä.
Ruotsin Vadstenassa kannattaa kyllä poiketa, vaikkei varsinaiselle pyhiinvaellusmatkalle lähtisikään. Kaunis kaupunki sijaitsee Vätternin länsirannalla. Kauniita rakennuksia, kävelykatuja ja komea linna.
Kuningas Kustaa Vaasa rakennutti Vadstenan linnan 1500-luvun puolivälissä suojelemaan Ruotsia etelästä mahdollisesti tulevilta tanskalaisilta. Myöhemmin meille suomalaisillekin tuttu Juhana III rakennutti linnaan lisäkerroksen ja muodisti linnaa renessanssityyliin. Linna on ollut kuninkaallisten asumana 1700-luvun alkuun saakka.

Kommentit

  1. Tämä oli mielenkiintoinen katsaus Birgitan historiaan, vaikka paljon tuttuakin siellä oli. En tosin ole tiennyt että Naantalissa on birgittalaisluostari. Vadstenan linnakin näyttää komealta. Olavinlinna-fiilistä löydettävissä pyöreistä torneista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin kirjoittaa vähän huolimattomasti. Naantalissa oli luostari ja sen myötä perustettiin Naantalin kaupunki. Luostarista kerrotaan mm. omalla osastolla Naantalin museossa. Turussa sen sijaan toimii vieläkin vuonna 1986 perustettu pieni birgittalaisluostari.

      Poista

Lähetä kommentti