Burgos - upea katedraali Pyhän Jaakobin tien varrellaTiesittekö muuten, että nuo maanteiden varsilla olevat mustat härkämainokset ovat nekin jo suojeltuja? Osbornen viinatehtaan etiketissä komeileva "toro" pääsi 1950-luvulla myös maanteiden varsille mainoskylteiksi. Nyt niitä on enää jäljellä 90 eri puolilla Espanjaa.

Segoviasta matka jatkui vielä illaksi ja yöksi Burgosiin. Ajatuksena oli ensin vain yöpyä kaupungissa ja ehkä käydä illalla bongaamassa maailmanperintöluetteloon kuuluva katedraali pelkästään ulkoa päin. Olin varannut edullisen hotellin viitisen kilometriä kaupungista, Santiago de Compostella -tien varrelta. Hotelli oli selkeästi ryhmämatkalaisten suosiossa. Edellisestä ryhmästä oli joku asukas joutunut sairaalaan ja muuta perhettä ei voitu häätää hotellihuoneestaan. Meille oli siis järjestetty saman ketjun toisesta hotellista huone. Se osoittautuikin mukavaksi yllätykseksi. Hotelli sijaitsi keskellä kaupunkia ja huoneen ikkunasta oli hieno näkymä niin tuohon upeaan katedraaliin kuin 1500-luvulta säilyneeseen komeaan kaupunginporttiinkin. 


Iltakävelyn tulos oli se, että kaupunkiin ja sen komeaan katedraaliin on tutustuttava vielä valoisaan aikaan. Perheen jälkikasvu sai siis armollisesti tuona aamuna nukkua pidempään aikuisten tutustuessa kaupunkiin.
Kaupunki on kuuluisan pyhiinvaellusreitin Santiago de Compostellaan johtavan Pyhän Jaakobin reitin varrella. Aamulla näitä pyhiinvaeltajia - tai itseään muuten vaan etsiviä kävelijöitä - ilmestyi joka kadunkulmasta. Reitin tunnuksena on simpukka ja sen takia myös Burgosin kadulla saattoi kulkea reittiä seuraten "Shellin logoja". Niin muuten, tuo pyhiinvaellusreittikin on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon.
Kaupungin ehdottomasti merkittävin nähtävyys on 1200-1500 -luvuilla rakennettu goottilainen katedraali. Kirkon 82 metriä korkeat tornit näkyvät jo kaupungin ohittavalle moottoritiellekin. Osa kirkosta on avoinna ainoastaan kirkollista käyttöä varten, mutta suurin osa katedraalista on museona. 
Periaatteessa en yleensä maksa kirkkoihin pääsymaksua, mutta tänne sen maksoin kyllä ihan mielelläni. Olen vuosien aikana käynyt aika monessa goottilaisessakin kirkossa, niin Reimsissä, Orleansissa, Pariisissa, Metzissä, Amiensissa... kuin Saksan ja Espanjankin kaupungeissa. Jollakin tavalla tämä kirkko teki kyllä hienoimman vaikutuksen. Tyypilliseen keskiaikaiseen katoliseen tyyliinsä kirkko koostui eri kappeleista ja alttareista, kullasta ja veistoksista. Mutta silti, tai ehkä juuri siksi, se oli jotenkin häkellyttävän vaikuttava.
Matkaseuruekin päässyt kuvaan.

Kommentit