Nigulisten kirkko ja museo Tallinnassa

Yksi Viron taidemuseon pisteistä toimii Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevassa keskiaikaisessa Nigulisten kirkossa.
 
Nigulisten kirkko rakennettiin 1200-luvulla ja se omistettiin merenkulkijoiden suojeluspyhimys Nikolaukselle. Tuosta alkuperäisestä kirkosta ei paljoa ole jäljellä. 1400-1600-lukujen muutoksissa kirkosta muotoutui sen näköinen, mitä siitä nyt on nähtävillä. Kirkko kuitenkin vaurioitui pahoin pommituksessa vuonna 1944. Kirkon sisällä olleet aarteet saatiin kuitenkin pelastettua. Korjaustyöt valmistuivat 1980-luvun alussa.
Senkin jälkeen tapahtui vielä yksi katastrofi, kun kirkon torni tuhoutui tulipalossa 1982. Vuodesta 1984 lähtien kirkkorakennus on toiminut konserttisalina sekä keskiaikaisen kirkkotaiteen museona.

Taideteoksista tunnetuin on lyypekkiläisen Bernt Notken suuri Kuolemantanssi-maalaus. Tai ainakin osa sitä. Kolkko kuolema vie tässä maalauksessa viimeiseen tanssiin niin paavin, keisarin, kardinaalin kuin kuninkaankin ikään, asemaan ja sukupuoleen katsomatta. Maalaus on 1400-luvun lopulta.

Hermen Roden työpajassa valmistettu pääalttarin retaabeli (1478–1481)
Matkailijoiden pyhimys, Pyhä Kristoforos (Tobias Heintze 1624).
Tallinnassa sijaitsevasta ruotsalaisesta St Michaelin kirkosta siirretty kastekappeli (Christian Ackermann 1680-luku).

Kommentit

 1. Täältä toista kautta pääsin kirjoittamaankin...Hienoja paikkoja olette löytäneet taas..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt onnistui. Juu, kyllä niitä olis maailma täynnä :-)

   Poista
 2. Upea paikka! Minä vielä ihastelin tuota rakennusta sen kerran kun kaupungissa kävin ja otin vielä valokuviakin, enkä tiennyt että se oli museo! Olipa mukavaa nähdä nyt ihan sisälle asti. Kaunista esineistöä :)

  VastaaPoista
 3. Virossa kannattaa muuten olla museoiden aukiolojen kanssa tarkkana :D mä olen kiertänyt jo monta museota, kaukaa, koska ne eivät ole aina auki ihan kuin olettaisi.. kumulle en ole päässyt, en kadriorgin linnaan.. lista on loputon ja aina on törmätty muihin yhtä eksyneisiin turisteihin. nigulistessa oli ovet auki kun pari viikkoa sitten yritettiin iltapäivällä, mutta vartija näytti, että nyt suljetaan :D jatkossa katson aukioloajat tosi tarkasti jos johonkin tosissani haluan. ehkä ne ois ihan kesäkautena sit paremmin auki.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti